Het yoni ei

Het yoni-ei is een kristallen ei dat in de vagina wordt ingebracht, en waarmee diverse oefeningen gedaan kunnen worden. Van nature zal de vagina met het ei gaan ‘spelen’, en ermee doen wat nodig is voor dit intieme gebied. Door het gebruik van een yoni-ei zullen de spieren van de bekkenbodem verstevigen daarnaast helpt het ei om emotionele spanningen en trauma’s rondom het bekkengebied op te lossen. Dit heeft vele voordelen voor de gezondheid, gevoelligheid, vitaliteit en het emotionele welzijn.

GESCHIEDENIS EN OORSPRONG

Yoni is het woord voor heilige tempel, vagina, oerbron of baarmoeder in Sanskriet, het is het symbool voor de Godin en de heilige moeder. Het yoni-ei werd door de Taoisten gebruikt om de spieren rondom de bekkenbodem te oefenen en te verstevigen. Volgens hen is het gebied rond de bekkenbodem de bron voor een gezond, lang en gelukkig leven. De taoisten gebruiken van origine eieren van Jade, Jade staat bekend om zijn zuiverende en harmoniserende werking, en brengt daarmee het gebied rond de bekkenbodem in balans. De vagina wordt binnen het Taoïsme daarom ook wel de jade-tempel genoemd. Beginners wordt altijd aangeraden om bij de aanvang van het oefenen te starten met een ei van Jade.

Een getrainde bekkenbodem versterkt het genot en gevoeligheid van het hele lichaam, wat je ook op zult merken tijdens het vrijen, het brengt vitaliteit in het lichaam en helpt incontinentie te voorkomen. Daarnaast zorgt een getrainde bekkenbodem ervoor dat seksuele energie getransformeerd kan worden in helende en revitaliserende energie voor het hele lichaam en kan de algemene gezondheid verbeteren. De taoïsten zien de menstruatie & het orgasme als het verlies van vitale energie. Door taoïstische beoefening, meditatie en ook het werken met het ei, kan de menstruatie (en eventuele menstruele klachten) minder worden en zelfs uitblijven, terwijl de cyclus van vruchtbaarheid en opbouwen en afbreken van de slijvliezzen in de vagina wel behouden worden.

FORMAAT
Een standaard Yoni-ei heeft het formaat van een klein kippenei (M). Een groter ei is beter voelbaar (L), en geschikt voor vrouwen met slappe bekkenbodemspieren, of voor vrouwen die moeder zijn geworden. Vrouwen met strakke bekkenbodemspieren, of vrouwen die meer getraind/geoeffend zijn werken daarom met een kleiner ei (S of XS).

GEBRUIK
– Voor gebruik –
Reinig altijd voor gebruik je ei met een PH-neutrale zeep en/of warm water. Voor het eerste gebruik kun je het ei een paar minuten in een pannetje water tegen de kook aan brengen, pas op met grote temperatuurschommelingen, met name kwartssoorten kunnen dan barsten.
– Touwtje – Met name bij het eerste gebruik kan het prettig zijn om een eitje te gebruiken met een gaatje, waar je een draadje zodat je het ei kunt verwijderen. Nadat je een aantal keren het ei zonder handmatige hulp hebt kunnen ‘leggen’ en hierin vertrouwen hebt, kun je het ei zonder touwtje gebruiken. Bij het oefenen met het ei is het touwtje erg handig om ‘kracht’ oefeningen te doen, en weerstand te geven met je yoni door aan het touwtje te trekken.
– Neem de tijd – Neem altijd ruim de tijd om met het ei te werken, wees lief voor jezelf en wacht totdat je vagina het ei zelf inneemt. Breng het ei niet uit wilskracht naar binnen, hierdoor zal je vagina alleen nog meer spanningen opbouwen.
– Inbrengen –
Neem voor het inbrengen van het ei alle tijd. Het fijnste is om te beginnen met het masseren van je hele lichaam. Je kunt het ei goed gebruiken om je lichaam (met name rug) te masseren (acupressuur). Dit is meteen heen heel handige manier om het ei op temperatuur te brengen. Ook kun je het ei op temperatuur brengen door het onder de warme kraan te leggen. Masseer je buik en masseer vervolgens (met het ei) je liesstreken, schaambeen, en schaamlippen (goed voor de doorbloeding). Laat het ei rusten rondom je clitoris en tegen je vagina-mond. Vervolgens kun je de spieren rondom je vaginamond masseren, door zachtjes rondjes te draaien met het ei. Als je voldoende opgewonden bent laat je het ei met de bolle kant rusten tegen de opening van je vagina en wacht je tot je vagina het ei inneemt. Oefen, zeker in het begin niet telang, 10 tot 15 minuten. Bewust oefenen heeft altijd de voorkeur ten opzichte van het eitje in laten terwijl je slaapt of er niet bewust mee bent.
– Verwijderen –
Ben je klaar met de oefeningen, of wil je het ei verwijderen, ga dan ontspannen gehurkt zitten en wacht tot het ei vanzelf naar buiten komt. Zeker in het begin zal dit niet vanzelf gaan, je kunt een beetje persen met je bekkenbodemspieren, of als je een touwtje aan het ei hebt, dan kun je zachtjes aan het touwtje trekken. Kijk of je zoveel mogelijk je vagina het werk kunt laten doen.

REINIGING
Voor het eerste gebruik kun je het eitje gedurende een paar minuten in (bijna) kokend water doen. Breng het eitje samen met het water op temperatuur, en laat het langzaam afkoelen. Zeker kwartssoorten kunnen slecht tegen temperatuurwisselingen, en kunnen breken. Een zeepvrije, ph neutrale wasemulsie is ook prima en heeft minder effect op de energie van het eitje. Was na gebruik het eitje onder de kraan. Als je eitje doorboord is kun je telkens na gebruik het gaatje schoonmaken, door water in je mond te nemen en dat door het gaatje te ‘blazen’.

Bewaren

Bewaren